En sıcak ağustos

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Temmuz 2007 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle başlayan siyasette tansiyonu yüksek dönem, ağustos ayında da tüm hızıyla sürecek. Bugün yapılacak genel seçimin hemen ertesinde Türkiye'yi hareketli bir dönem bekliyor. Her biri ayrı bir gerilim nedeni olan konular uzlaşmayla çözüme kavuşturulursa Türkiye, eylül ortasından itibaren olağan bir siyasi gündeme kavuşabilecek.

Önümüzdeki günlerde muhtemel süreç şöyle işleyecek.

KESİN SONUÇLAR 29 TEMMUZ'DA....Genel seçimin ardından TBMM'deki prosedürlerin tamamlanması için Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklaması beklenecek. Geçmiş uygulamalara göre, YSK'nın 29 Temmuz'da kesin sonuçları TRT'den ilan etmesi bekleniyor.

YEMİN TÖRENİ 3 AĞUSTOS'TA... TBMM yönetiminin yaptığı taslak takvime göre, kesin sonuçlar açıklandıktan 5 gün sonra, muhtemelen 3 Ağustos'ta TBMM Genel Kurulu'nda yemin töreni için olağan toplantı yapılacak. Bu birleşimi geçici Başkanlık Divanı yönetecek. Geçici Başkanlık Divanı'nda en yaşlı üye başkanlık koltuğuna otururken, en genç üyeler de katip üyelik görevini üstleniyor. Geçici Divan'ın yetkisi milletvekillerine yemin ettirmekle sınırlı.

HÜKÜMET KURMA GÖREVİ EN GEÇ 6 AĞUSTOS'TA...Milletvekillerinin yemin töreninden sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı'nın hafta sonu için beklemesi durumunda 6 Ağustos'ta görevlendirme yapabileceği belirtiliyor.

13 AĞUSTOS'A KADAR MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK... Sonraki 5 gün içerisinde TBMM Başkanlığı için adaylar ortaya çıkacak. Bir koalisyon olasılığı belirirse Başbakan ile TBMM Başkanı ayrı partilerden olabilir. Adaylar belirlendikten sonra 5 günde seçim turları yapılacak. Büyük olasılıkla 13 Ağustos'a kadar yeni Meclis Başkanı seçilmiş olacak.

SIRADA GÜVEN OYLAMASI... Cumhurbaşkanı'nın görev verdiği parti lideri birkaç gün gibi kısa süre içerisinde hükümeti kurarsa, 11 Ağustos'ta yeni hükümetin programı Meclis'te okunacak, 14 Ağustos'ta güvenoyu görüşmeleri, 16 Ağustos'ta güven oylaması yapılabilecek.

EYLÜLDE KÖŞK SEÇİMİ... TBMM Başkanı seçildikten sonra TBMM Danışma Kurulu toplanarak 11'nci Cumhurbaşkanı'nın seçimiyle ilgili bir aylık takvimi belirleyecek. Bu sürenin ilk on günü adayların başvurusu, kalan yirmi günü ise seçimlerin tamamlanması için ayrılacak. Muhtemelen Cumhurbaşkanı seçim takvimi en fazla eylül ortasını bulacak. TBMM, belirlenen bu takvim içinde Cumhurbaşkanı'nı seçemezse feshedilmiş sayılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber